banner header03

Eerste Leidraad Duurzame Medische Hulpmiddelen gepubliceerd

Het NEN Platform Duurzame Medische Hulpmiddelen heeft een eerste Leidraad gepubliceerd. Deze leidraad beschrijft de gemeenschappelijke noemers op het gebied van duurzaamheid en medische hulpmiddelen en kan als handvat dienen om medische hulpmiddelen duurzamer te produceren en gebruiken.

Duurzaamheid in de zorg wordt steeds belangrijker. In Nederland is 6 % van de CO2-uitstoot afkomstig uit de zorgsector. Hiermee scoort Nederland erg hoog in vergelijking met andere

landen, waar de uitstoot ongeveer 1 % tot 8 % is, aldus de Leidraad Duurzame Medische Hulpmiddelen.

De eerste leidraad van het Platform Duurzame Medische Hulpmiddelen beschrijft de gemeenschappelijke noemers op het gebied van duurzaamheid en medische hulpmiddelen. Het document gaat niet in op specifieke producten of productgroepen. Het doel is om duidelijkheid te geven over wat mogelijk is op het gebied van duurzame medische hulpmiddelen. De leidraad is een handvat, binnen de context van de huidige ontwikkelingen en afspraken op het gebied van duurzaamheid, en binnen het grotere geheel: de afspraken die zijn vastgelegd in de Green Deal Duurzame Zorg 2.0.

In de leidraad is gekeken naar verschillende fases van medische hulpmiddelen, van ontwerp- en productiefase naar transport en opslag, gebruiksfase en eindfase. Ook worden de verwerking en repareerbaarheid, regelgeving, inkoopeisen en de afweging tussen single-use of reusable medische hulpmiddelen onder de loep genomen.

Platform Duurzaamheid & Medische Hulpmiddelen

De Leidraad is opgesteld door het Platform Duurzaamheid & Medische Hulpmiddelen, wat onder meer bestaat uit fabrikanten/leveranciers, duurzaamheidsexperts uit ziekenhuizen, adviserende organisaties en deskundigen steriele medische hulpmiddelen. Dit platform werd in 2019 opgericht met als doel om sectorbrede afspraken te maken voor duurzame medische hulpmiddelen. Om duurzamere zorg te bereiken is verbinding in de keten van medische hulpmiddelen noodzakelijk, vindt het platform. Het streeft dan ook naar een brede vertegenwoordiging, waarbij alle (mogelijk) belanghebbenden in de keten van medische hulpmiddelen zijn betrokken, van fabrikant/leverancier tot aan eindgebruiker en afvalverwerker.

De leidraad is hier te vinden.

Bron: Duurzaam Ondernemen